Een verzakking van de fundering van het clubgebouw aan de Schoollaan maakte dat Stichting Jong Nederland Bennebroek flink aan de bak moest met reparaties. Een fikse klus zou het worden, zo bleek. Maar het was ook een aanleiding om het gebouw uit de jaren zestig verder te verduurzamen. Zeker ook, omdat de subsidiegevers dat als eis stelden. Zo kwamen zo’n twee jaar geleden de eerste gesprekken met De Energieke Burger tot stand.
De energiecoach zag direct het ‘laaghangend fruit’ in het gebouw: de verlichting, die met een blik op de meter inderdaad toch wel veel elektriciteit verbruikte. Besparing zou gerealiseerd kunnen worden door het aanbrengen van ledlampen. Ook zag de coach potentie voor zonnepanelen op het dak. Isolatie werd een wat ingewikkelder verhaal. De spouw in de muur bleek maar 3 cm groot, te weinig om zinvol te kunnen isoleren.
Ondertussen was Jong Nederland Bennebroek naarstig op zoek naar fondsen. Carla Wessels, voorzitter van Stichting Jong Bennebroek Nederland (foto): “Eerst dachten we wel uit te komen met een beperkt budget om de scheuren in de muur bij de nooddeur en de verzakking daar op te lossen. Maar de krimpende leemlaag onder het gebouw bleek veel dikker en wijder verspreid. Het advies werd dus om de hele vloer te verwijderen, te heien en dan een nieuwe vloer te leggen”.
Elektrische warmtepomp
Inmiddels was Energieke Regio ingeschakeld. De Provincie Noord-Holland, die subsidie geeft aan verenigingen om hun gebouwen te verduurzamen, had dat als eis gesteld. Het bureau adviseerde om de wanden, die een te kleine spouw hebben, aan de binnenzijde te voorzien van geïsoleerde voorzetwanden. De nieuwe geïsoleerde vloer krijgt straks vloerverwarming die wordt aangesloten op een volledig elektrische warmtepomp.
De benedenverdieping is tot nu toe in gebruik voor spelen en ravotten door de jongsten. Maar er zijn nu ook al groepen ‘van buiten’ die de ruimte huren. Als de ruimte van 7 bij 12 meter straks vernieuwd en geïsoleerd is zal het comfort ongetwijfeld meer doelgroepen gaan aantrekken. Kortom straks heeft Bennebroek er een fijne, verduurzaamde maatschappelijke ruimte bij.
Blij met de spaarpot
Wie langs het Verenigingsgebouw loopt of rijdt zal het waarschijnlijk niet eens opvallen dat het gebouw een bovenverdieping heeft. Die is er in 2007 op geplaatst. Die ruimte, met sfeervolle hanenbalken, is bedoeld voor vergaderingen en andere rustige activiteiten.
Zonder deze opbouw was de grootschalige herstel- en verduurzamingsproject op de begane grond niet mogelijk geweest, zo vertelt Carla Wessels. “Het VSBfonds gaf ons destijds een flinke subsidie. Dat was heel mooi, maar ze stelden wel als eis om jaarlijks een flink bedrag te reserveren voor toekomstig onderhoud. Daar waren we toen best bezorgd over. Maar nu zijn we er blij mee! Want dankzij dat spaarpotje waren we een serieuze gesprekspartner voor subsidiegevers, zoals de gemeente Bloemendaal en Provincie Noord-Holland. Maar uiteindelijk heeft het Luchterduinenfonds van Eneco voor de grootste klapper gezorgd. Dat fonds hield tweejaarlijks verkiezingen voor de beste verduurzamingsprojecten. Ons geluk was dat zij in 2023 hun allerlaatste verkiezingsronde hielden. We mochten voor een extra hoog bedrag inschrijven. En we wonnen! Zonder dat fonds was deze verbouwing onmogelijk geweest.“
Het geluk hield nog even aan: de aannemer kan snel aan de slag. ”Hopelijk is het gebouw in januari 2025 klaar en kan het gebouw worden gebruikt door jong, en zeker ook oud. En kan het weer jaren mee”, besluit Carla.
Boven: een van de scheuren in de muur op de begane grond van De Spelonk.
Onder: de begane grond voor de grote verbouwing en verduurzamingsklus