De nieuwe regering heeft een streep gezet door de verplichting om bij vervanging van de cv-ketel tegelijk ook een warmtepomp te laten installeren. Leveranciers van warmtepompen adverteren nu volop met flinke kortingsacties.
Maar:  de ene warmtepomp is de andere niet en dat geldt ook voor de woningen zelf. Onze energiecoaches Tom en Nico geven tips waar je op moet letten bij een aanschaf.

Allereerst, de voorbereidingen:
Kijk eerst of de woning voldoende is geïsoleerd. Is dat niet het geval dan kunnen de energiekosten wel eens tegenvallen. (een energiecoach kan daarbij helpen)

Een goede installateur is gecertificeerd en aangesloten bij de branchevereniging.
Kies 1 bedrijf voor ontwerp, regie, installatie (inclusief het precies inregelen van de warmtepomp) en ingebruikname en het latere onderhoud.

Laat altijd voor de aanschaf een warmteverliesberekening maken van uw huis voor het vaststellen van de juiste warmtepomp capaciteit waarmee de woning naar behoren kan worden verwarmd.

Laat de installateur een vergelijking maken van het huidige energieverbruik ten opzichte van het te verwachten nieuwe verbruik.

Het kiezen van de warmtepomp:
Afhankelijk van de hoeveelheid gas die nu gebruikt wordt is het zinvol om te kiezen voor een hybride (combinatie gas/elektrisch) of volledige (elektrische) warmtepomp.

Daarna is de keuze van de bron belangrijk:
– Bodemwarmte pomp
– Luchtwarmtepomp
– PVT panelen

Daarna volgt de keuze van het afgifte systeem:  (lucht of vloeistof)
– Lucht / lucht warmtepomp (airco) of ventilatie warmtepomp.
– lucht/water warmtepomp

Let op de SCOP waarde van een warmtepomp: hoe hoger, hoe efficiënter de pomp is. Dus: minder stroomkosten bij dezelfde warmteafgifte.

De capaciteit van de warmtepomp: een te grote capaciteit leidt tot ‘pendelen’ (continue aan- en uitslaan) van het apparaat en dat verlaagt de levensduur. (meer lezen)

Controleer of de beoogde warmtepomp in de ISDE subsidielijst van de rijksoverheid staat.

Is er een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig?

Is er een vergunning nodig?

Is er voldoende ruimte voor een boiler/buffervat binnen en is er plek voor een buiten unit?

Bij een lage temperatuur verwarming:
Lage temperatuur verwarming werkt alleen met daarvoor geschikte radiatoren en/of vloerverwarming als afgifte systeem (of een combinatie van beide).

Belangrijk: laat de betreffende installateur beoordelen of het bestaande distributie-leidingwerk van de huidige cv-installatie wel geschikt is voor lage temperatuur verwarming.

Buiten-unit:
Let op de locatie van de buiten-unit van de warmtepomp. Niet bij een slaapkamer en niet bij de buren in de buurt i.v.m. geluidoverlast. Een warmtepomp mag bij de buren maximaal 40 dB geluidsoverlast veroorzaken tussen 19.00 en 7.00 uur.: https://www.eigenhuis.nl/verduurzamen/maatregelen/duurzaam-verwarmen/warmtepomp/geluid-warmtepomp
En ook niet op een instabiele en lichte ondergrond, zoals een houten dakconstructie of dakkapel.

Hoe groter de buitenunit, hoe minder geluid deze produceert.

Indien u geen buitenunit wenst, dan zijn er ook warmtepompen zonder buitenunit beperkt verkrijgbaar. (geen grote unit)

Denk ook aan combinaties zoals zonneboiler of heatpipes, warmtepomp-boiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Let bij installatie ook op de waterafvoer uit de warmtepomp.Soms komt er veel water vrij uit de warmtepomp. Zorg ervoor dat dit water goed kan worden afgevoerd en dat dit niet kan leiden tot glijpartijen als het vriest.

Vloerverwarming:
Wanneer de warmtepomp-installatie is aangesloten op een vloer- verwarmingssysteem en geschikte lage temperatuurradiatoren, moet de installatie in twee aparte secties worden ingedeeld en ook als zodanig te regelen zijn.

Wanneer er een vloer- verwarmingssysteem opgebouwd is met een goed geïsoleerde betonnen vloerconstructie en voldoende buffervoorraad, moet dit systeem 24/7 op de gewenste kamertemperatuur in bedrijf blijven.

Meer vragen over warmtepomp en isolatie?
Maak een afspraak met een van onze energiecoaches. Dat is gratis en onafhankelijk.