Het dak had Annemarie de Vries al direct bij aankoop in 2006 aan de binnenzijde laten isoleren. Na gesprekken met coach Tonny Klink van De Energieke Burger besloot ze ook de vloer te laten isoleren en acht zonnepanelen op het dak van de schuur te laten installeren. Maar echt comfortabel was haar huis uit de jaren twintig van de vorige eeuw aan de Zandlaan in Bennebroek niet te noemen. Het uitzicht op de bollenvelden tegenover haar huis is weliswaar mooi, maar de wind daarvandaan kan ongenadig koud en hard zijn. Beter isolatieglas zou een goede oplossing zijn. Maar… is relatief duur.
Blij is Annemarie – die geen inkomen uit arbeid meer heeft – dan ook met de mogelijkheid voor extra subsidie van 5000 euro vanuit het Nationaal Isolatie Plan. Dat is ontwikkeld om landelijk de eigenaren van woningen met laag energielabel een stimulans te geven om verduurzaming aan te pakken. Betere isolatie betekent immers lagere energiekosten, en meer comfort. Het huis aan de Zandlaan, uit 1920, voldoet aan de criteria voor dit programma. Een laag energielabel, een WOZ waarde onder de 450.000 euro, en Annemarie heeft eerder ook toeslag voor de hoge energiekosten gekregen.
Maar, welke maatregelen te kiezen? Annemarie: “Muurisolatie is helaas niet mogelijk, want er is geen spouw. De muur in de woonkamer van binnenuit isoleren is niet echt een optie, dan hou ik nauwelijks ruimte over. Vervangen van de oude beglazing is de beste optie. Het is dubbel glas van een oude generatie, in sommige ramen zit condens. Voor mij is de vervanging te duur, maar door deze extra subsidie komt het binnen bereik. Het is een prachtig bedrag”.
“Ik heb zeker ook nagedacht over een warmtepomp. Maar dat geeft in mijn situatie te weinig rendement. Dat mag een volgende eigenaar doen. Ben zelf ook vrij makkelijk, ben tevreden met hoe dingen gaan. De verwarming staat ergens tussen de 16 en 19 graden. Als het fris voelt zit ik met een dekentje op de bank. Ben wel van de zuunige hoor! Maar ik probeer te doen wat ik kan op duurzaamheidsgebied“.
Met coach Tonny gaat zij het plan voor glasisolatie verder uitwerken. “Zo fijn dat hij daarmee kan helpen. Ik weet weinig van techniek, ik kan dit niet zelf doen”. De uiteindelijke aanvraag wordt afgehandeld via het Duurzaam Bouwloket.