Om de doelstelling van een klimaatneutrale regio IJmond en Zuid-Kennemerland in 2050 te halen, moeten er jaarlijks circa 3.000 woningen energieneutraal gerenoveerd worden of in (no regret ) stappen daar naar toe.

https://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/Energietransitie

In Bennebroek en Vogelenzang staan bijna 3400 woningen, waarvan ruim 2250 van particuliere eigenaren*. Het merendeel van de woningen is van vóór 2000 en matig geïsoleerd. Kijkend naar het percentage hernieuwbare energie dat in de hele gemeente Bloemendaal wordt opgewekt (2,9%) ten opzichte van het landelijk gemiddelde (6,8%) liggen daar veel kansen. Het besparingspotentieel is – met een gemiddeld bedrag van € 1.900 op jaarbasis in de gemeente Bloemendaal – aanzienlijk. Dat betekent dat dit bedrag per jaar kan worden bespaard als men investeert in het nemen van energiebesparende maatregelen.

Het doel van De Energieke Burger is dan ook het verduurzamen van de bestaande particuliere woningvoorraad. De Energieke Burger is een ervaren vrijwilligersorganisatie met technische expertise en energiecoaches uit de buurt. In Bennebroek en Vogelenzang verzorgt De Energieke Burger o.a. maatwerkadviezen voor de verduurzaming van woningen. Er zijn al ruim 200 huishoudens geadviseerd om energiebesparende maatregelen te nemen.

Voorbeeld rendement op zonnepanelen

Zonnepanelen leveren duurzame stroom. Ook financieel interessant want:

  • Je kun je btw  terugvragen van de Belastingdienst;
  • De winst die je maakt met zonnepanelen op je dak is vergelijkbaar met 4 procent spaarrente. Een duurzame én slimme aankoop dus.

Voor cijfers en hoe het werkt, lees hier verder:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/prijs-en-opbrengst-zonnepanelen/?gclid=CjwKCAjwh7H7BRBBEiwAPXjadh9Nu-JmAXg5kPCX0cIyuqDvXPEXOTKEDeIg0MY5oT14OIICzw3hAxoC30EQAvD_BwE