Er zijn subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van uw eigen woning. Met de energiesubsidiewijzer.nl ontdek je welke subsidies en leningen er zijn om de woning energiezuiniger te maken. De meest voorkomende subsidies en leningen staan hieronder op een rij.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Vanaf 2021 is de oude SEEH subsidie vervallen en vervangen door iets nieuws: met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Zakelijke gebruikers kunnen daarnaast in aanmerking komen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Ben je eigenaar van een koopwoning en is deze woning je hoofdverblijf? Dan kun je gebruiken maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen. Meer informatie over de subsidiebedragen en voorwaarden kun je vinden onze factsheet ISDE 2021 onder downloads en op de website van RVO:

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/woningeigenaren

Duurzaamheidslening
De Duurzaamheidslening is bestemd voor het financieren van bijvoorbeeld isolatie, het plaatsen van een warmtepomp of zonnepanelen. Niet alle gemeenten en provincies bieden de  duurzaamheidslening aan. Op de website https://www.svn.nl/duurzaamheidslening wordt vermeld of je een lening kunt aanvragen en welke voorwaarden gelden.

Nationaal Warmtefonds
Het fonds verstrekt sinds 2014 de Energiebespaarlening: een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden, waarmee particuliere woningbezitters, VvE’s en scholen de verduurzaming van hun gebouwen kunnen financieren. Je vindt alle maatregelen die in aanmerking komen voor de lening op www.energiebespaarlening.nl.

VvE Energiebespaarlening
De VvE Energiebespaarlening is een regeling waarbij Verenigingen van Eigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten  voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, hoogrendementsbeglazing en zonnepanelen.

BTW op zonnepanelen terugvragen
Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de BTW op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Stel, je koopt voor € 5.000,- exclusief BTW aan zonnepanelen, dan kan je € 1.050,- (21% van € 6.050,-) terugvragen aan de belastingdienst. Hoe je dat doet, vind je op de website https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/