“Iets moois doen voor de maatschappij zit al langer in mijn bloed. Daarnaast vind ik techniek erg boeiend. Dus toen de kans voorbij kwam energiecoach te worden in Bloemendaal leek me dat meteen geweldig leuk vrijwilligerswerk. En dat is ook zo gebleken. Ik vind het ontzettend leuk om andere huiseigenaren te helpen bij hun verduurzamingsplannen. En het mooie is, ik word zelf ook telkens weer een stukje wijzer op het gebied van isolatie en energiebesparing.”

Vogelenzanger Jos Kooijman is nu anderhalf jaar energiecoach bij stichting De Energieke Burger. Zo’n zestig woningeigenaren in Vogelenzang en Bennebroek heeft hij inmiddels  gesproken. De vragen zijn zeer divers. Meestal is iemand al bezig met isoleren of heeft andere energiebesparende maatregelen genomen. Soms wil iemand een compleet advies, anderen zijn geïnteresseerd in maar één onderdeel.

‘Ik krijg er zelf veel energie van’

Jos, die inmiddels energiecoach is met een certificaat van coöperatie duurzaamheid HOOM: “Wij als coaches brengen de woning in kaart wat betreft energiezuinigheid en ventilatie en dergelijke. We hebben ook een endoscoop waarmee we in de spouwmuur kunnen kijken, en we kunnen warmtescans maken van gevels, mits het buiten koud genoeg is. Als mensen vragen hebben waar ik niet direct een antwoord op weet zoek ik het verder uit, of plaats het onderwerp in de groepsapp die wij als energiecoaches hebben, of ik bel een van hen even op. Dat alles maakt het coachen erg interessant, ik krijg er zelf veel energie van, ook om het gasverbruik van mijn eigen woning verder omlaag te brengen ”, aldus Jos.

Sinds hij coach is heeft hij het huis uit 1988 al flink onder handen genomen. Zo liet hij de spouwmuur, die al steenwol bevatte, nog verder isoleren, liet zijn vloer isoleren, koos voor een ventilatie-warmtepomp , liet hr++ ramen plaatsen. De investering van rond de 5400 euro levert ons een besparing per jaar op van 400 euro. Jos: “Oftewel een terugverdientijd van 13,5 jaar. Maar daar gaat hij mij niet primair om. Het gaat mij ook om het comfort dat direct merkbaar is, en het goede gevoel dat ik toch iets ‘voor het milieu heb gedaan’. Bovendien heeft de woning nu een energielabel A. Dat verhoogt ook weer de verkoopwaarde.”

Wie ook aan de slag wil als vrijwilliger-energiecoach kan zich aanmelden bij de Energieke Burger. Een gratis introductiecursus van vier avonden over onderwerpen als isolatiematerialen, rekenmethoden en coaching algemeen, hoort bij de voorbereidingen.
——-
Foto: Jos Kooijman heeft veel plezier van zijn intelligente thermostaat ‘Toon’, die inzicht geeft in zijn energieverbruik

Aanmelden