Niet alleen de schaatsers die zich waagden op het ijs van de Leidsevaart waren halverwege februari blij met de plotselinge ijskou. Ook de energiecoaches van stichting De Energieke Burger namen de kans waar. Een vriesweertje is immers ideaal om goede infrarood warmtebeelden te maken van buitenmuren van woningen. Die beelden laten zien op welke plekken binnenwarmte naar buiten lekt. Of niet natuurlijk, als je huis goed is geïsoleerd. Een aantal bewoners van eenzelfde type woningen aan de Leidsevaart in Bennebroek had zich aangemeld voor spontaan opgezette actie met warmtebeelden-opnamen.

Tijdens de opnamen konden de bewoners meekijken. De definitieve beelden worden met analyse erbij later aan hen opgestuurd. Zo tekende zich op het getoonde beeld bij een woning duidelijk af waar de cv radiator zich bevond. Die plek sloeg oranjerood uit. Oeps, die verwarmt dus de gevel. Toch was er zogeheten radiatorfolie achter de radiator aanwezig. Energiecoach Nico constateerde het euvel: de folie was tegen de radiator geplakt. “Beter is om de folie aan de muur te bevestigen, zo zei hij. “En als je radiatorventilatoren gebruikt helpen die je de warmte nog beter direct de kamer in te laten stromen.”

Even verderop in het rijtje lieten ook Tom Lenos en Marian Rees hun woning op warmtebeeld vastleggen. Tien jaar geleden hebben zij bij een grote verbouwing de twee bovenverdiepingen helemaal opnieuw laten opbouwen. Dat was gebeurd volgens de isolatiestandaarden van tien jaar geleden. Prima voor die tijd, maar nu ligt de lat toch al weer hoger. Ze waren niet teleurgesteld bij het zien van de warmtebeelden. Tom: “Het dak was op het beeld diepblauw, dus dat betekent: goed geïsoleerd. De voorgevel was bij de verbouwing ongeveer de enige muur die nog overeind was gebleven, en daar zag je op het beeld inderdaad wel een warmtelek. Maar als geheel ziet het er best goed uit.  We merken het zelf ook in de praktijk. Als de benedenverdieping op 20 graden is verwarmd, dan is het boven ook die temperatuur. Terwijl we daar alleen de radiator van de badkamer open hebben staan.”

Of ze nog meer maatregelen gaan nemen staat nog niet vast. Tom: “We hebben destijds al veel geld uitgegeven, en heel jong zijn we niet meer. Dan wordt het toch een beetje wikken en wegen. Maar we blijven zeker de ontwikkelingen op dit gebied goed volgen, we zijn er wel nieuwsgierig naar. Jaren geleden, toen we informeerden naar zonnepanelen voor ons huis, was de uitkomst: ‘moeilijk en duur’. De ontwikkelingen staan niet stil dus dat willen we in de gaten blijven houden.” Tom en Marian blijven dus betrokken bij de initiatieven van de Energieke Burger op hun rijtje aan de Leidsevaart. “Die opnames van warmtebeelden waren een prima actie en wie weet zijn er in ons rijtje gezamenlijke duurzame initiatieven mogelijk”, aldus Tom.