De adviezen die mensen hem vragen zijn altijd zeer verschillend. De een heeft al een kant en klaar plan voor verduurzaming klaarliggen en wil dan dat energiecoach Hans Balink dat even tegen het licht houdt, als bevestiging. Of hij komt in een woning van een echte doe-het-zelver/uitvinder die een geheel eigen ventilatiesysteem heeft bedacht. Weer een ander heeft nog helemaal geen plan en zoekt bij de coach een compleet voorstel inclusief uitvoering.

“Aan zo’n laatste vraag kunnen wij helaas niet voldoen”, zegt Hans Balink, “maar al die andere adviesvragen meestal wel”. Hij is nu met corona-onderbreking zo’n twee jaar actief als energiecoach voor de Energieke Burger. Hij meldde zich destijds aan na een artikeltje in de krant waarin een oproep stond. Als gepensioneerd bouwkundige leek hem dat heel aardig vrijwilligerswerk. Balink blijkt een waardevolle aanvulling in het team, want regelmatig hebben collega-coaches een vraag die toch echt bouwkundig van aard is en kloppen graag bij hem aan.

Kwaaitaalvloeren
Bijvoorbeeld als een woning is voorzien van zogeheten Kwaaitaal- of Mantavloer. Die zijn van een inferieure betonkwaliteit, als gevolg van de toevoeging van een verhardingsversneller in het fabricageproces. Het komt voor dat de vloer daardoor poreus is en vocht opzuigt waardoor de wapening roest en het beton wordt stukgedrukt. Eigenaren die een vloerenspecialist laten komen krijgen soms te maken met fikse offertes. Niet altijd nodig stelt Balink. “Soms is een lokale reparatie van beschadigingen voldoende en kun je daarna verder met je vloerisolatieplannen.”

Voor doe-het-zelvers die het dak van binnenuit willen isoleren – “best een leuk klusje om zelf te doen” – is zijn standaard advies: vergeet niet een dampdichte laag aan te brengen en die goed af te tapen en af te kitten. Doe je dat niet, dan wil condens die ontstaat naar buiten, en trekt het vocht in je dakconstructie, met schimmel en rot tot gevolg. Isolerende steenwoldekens in de bouwmarkt hebben vaak een laag dampdicht aluminium, die reflecteert ook de warmte, terug de binnenruimte in.

Zelf woont Balink in de wijk Meerwijk in Bennebroek, in een woning van 1972. Toen hij en zijn vrouw het kochten begin jaren tachtig waren alle ramen enkel glas. “Telkens als er een kozijn rot was of een raam stuk heb ik die vervangen. Nu is alles dubbelglas of HR++. Ook heb ik langer geleden de zolder van binnenuit geïsoleerd, de spouwmuur laten isoleren en onder de vloer, op de bodem van de kruipruimte, EPS-korrels laten spuiten, vooral tegen het vocht. Gelukkig heeft de gemeente laatst de drainage van de grond in de straat verbeterd. De vloer zou ik graag verder isoleren, maar helaas is er onvoldoende kruipruimte. Op ons pannendak liggen sinds drie jaar ook zonnepanelen, waardoor we mede als gevolg van de salderingsregeling in onze eigen groene stroombehoefte voorzien.”

Cv-ketel op 50
“De cv-ketel staat standaard op vijftig graden, als het echt koud schaalt hij zelf op naar ongeveer zeventig. De bovenverdieping verwarmen we niet, en de zolder is nauwelijks in gebruik sinds de kinderen het huis uit zijn. Het gas verbruik is gedaald van 3600 m3 toen zij nog hier woonden, maar onder de duizend nu. Naarmate we meer maatregelen namen zagen we het energieverbruik dalen. Grappig toch!”

Wilt u ook een advies van een energiecoach van de Energieke Burger? Maak hier een afspraak
Of heeft u interesse ook energiecoach te worden? Vul hier uw gegevens in dan nemen we contact op.