Lage Duin is een rustig wijkje in Bennebroek met vrijwel identieke koopwoningen uit begin jaren zeventig. Woningen die hier en daar aan onderhoud en modernisering toe zijn. Mooie momenten om ook aan isolatiemaatregelen te denken. Zo kwam Lage Duin bewoner Wim Brussaard in actie toen de vloer in de woonkamer betonrot ging vertonen. De woningen in het wijkje zijn voorzien van zogeheten Kwaaitaalvloeren, waar dit euvel kan optreden. Tijdens de reparatie-operatie liet hij de (zand)bodem meteen volspuiten met isolatie piepschuim, ‘wokkels’.

Vorig jaar kwam de Huizendokter over de vloer die een rapport op maat maakte, en zorgde een energiecoach van de Energieke Burger voor begeleiding. Een infraroodscan bracht diverse warmtelekken aan het licht.

Brussaard: “Na de scan ben ik begonnen met snelle eenvoudige maatregelen, zoals het isoleren van leidingen, het dichten van vele kieren, iets simpels als het dichtdraaien van radiatoren in ongebruikte kamers, en het aanbrengen van een dranger aan de deur van de woonkamer. Sinds dit voorjaar liggen er zonnepanelen op het dak. Ook het badkamerraam werd vervangen. Al het glas uit die begin jaren zeventig in dit huis is weliswaar dubbel, maar van mindere kwaliteit. Ik heb nu een offerte aangevraagd voor vervangen van meer ruiten. Ook hebben we de spouwmuur laten isoleren.”

Spiegel voorhouden
“Met de energiecoach heb ik het zogeheten HOOM dossier ingevuld. Een mooie online tool waarin je onder meer je energieverbruik ingeeft. Er rollen meteen adviezen uit voor maatregelen die je kunt nemen, met de geschatte kosten erbij. Zo zie je ook dat er maatregelen bestaan die relatief goedkoop zijn en veel opleveren en maatregelen die  duur zijn, maar die relatief minder opleveren. Ontzettend handig. Bovendien gaat alles anoniem, en: je bent natuurlijk niet verplicht om alles ook uit te voeren,” lacht Brussaard, die ruim 20 jaar voor de VVD in de gemeenteraden van eerst Bennebroek en daarna Bloemendaal heeft gezeten. Een spiegel voorgehouden krijgen, zoals in een Huizendokter-rapport of in een advies van de Energiecoach vindt hij effectief genoeg om in actie te komen. “Ik zie bewustwording als een heel belangrijke stap. En het is heel goed dat de Energiecoaches mensen zo actief benaderen in Bloemendaal”.

Hoe hij verder zal gaan isoleren weet Wim Brussaard nog niet. “Het dak isoleren is eerlijk gezegd een opgave waar we nogal tegenaan hikken. En het wordt spannend straks als we de cv ketel gaan vervangen. Die is uit 2007. Zijn we dan klaar voor een hybride warmtepomp?“

Ook inwoner van Lage Duin?
Bent je als eigenaar in Lage Duin ook geïnteresseerd in een bezoek van een energiecoach? Er is een rapport gemaakt van een voorbeeldwoning in Lage Duin die veel inzichtelijk maakt. De coach kan bespreken wat er mogelijk is en wat bij je past. Klik hier om een (gratis) afspraak te maken.