Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp de norm voor de verwarming in ons huis. Dat heeft de overheid 17 mei bekend gemaakt. Dat betekent dat vanaf dat jaar geen cv ketels (aardgas) meer mogen worden geïnstalleerd zonder dat er ook een hybride warmtepomp aanwezig is (elektrisch). De laatste dient op niet al te koude dagen als hoofdverwarming. Voorwaarde is wel dat het huis voldoende is geïsoleerd, anders gaat de elektriciteitsrekening door het dak.  De Energieke Burger kan eigenaren in Bloemendaal helpen bij de keuze van geschikte isolatiemaatregelen.

Behalve een hybride warmtepomp zijn ook bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet mogelijk, of een andere all electric oplossing.

‘Te hard van stapel’
Na de bekendmaking van het nieuws regende het reacties in de media en vanuit de politiek. Zo vindt de Vereniging Eigen Huis dat de regering te hard van stapel loopt. Eerst de randvoorwaarden in orde maken, aldus VEH, en dan pas zo’n verplichting instellen. Er moet duidelijkheid komen over betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van het advies.

De overheid moet eerst het isoleren stimuleren en daarna pas overgaan tot verplichten van de warmtepomp, stelt VEH. Maar ook daar constateert de vereniging knelpunten. Aanvragers van subsidie voor isolatiemaatregelen vissen soms achter het net want de pot is te snel leeg, en ze moeten de bedragen zelf voorschieten. Er zijn veel woningen in Nederland nog niet geschikt voor hybride warmtepompen. Die worden weliswaar uitgezonderd van de verplichting van de warmtepomp, maar die ‘ongeschiktheid’ wordt vooralsnog niet gespecificeerd.

Algemeen wordt gesteld dat woningen vanaf label C geschikt zijn. Daarvan zijn er op dit moment  zo’n 1,5 miljoen.
Een hybride warmtepomp levert een onmiddellijke besparing op van 60-70% aardgasverbruik.

Warmtepompen zonder buitenunit
De aanschafkosten van een pomp zijn nu nog hoog, tussen de 4500 en 7000 euro inclusief installatie. De subsidie voor een warmtepomp bedraagt momenteel tussen de 500 en 2500 euro. Er met voldoende ruimte en gelegenheid zijn om een buiten unit te plaatsen. De hoeveelheid geluid op de erfgrens mag maximaal 40 dB zijn in de nacht, en 45 dB overdag. Er zijn overigens ook al warmtepompen zonder buitenunit.
Verder is er in Nederland een warmtepomp ontwikkeld maar nog niet volop in de markt, die hoge temperatuur warmte kan afgeven. Deze maakt de cv ketel helemaal overbodig (maar kosten meer stroom), en levert bovendien warm tapwater.

De overheid heeft een pot van 150 miljoen euro tot en met 2030 voor aanschaf van hybride warmtepompen. En hoopt dat door de aankondiging van de verplichting veel meer aanbieders met warmtepompen op de markt komen, waardoor de aanschafprijs verder zakt. Ook zijn er tal van speciale duurzaamheidsleningen beschikbaar.

Schakel De Energieke Burger in
Ook De Energieke Burger is en blijft op het standpunt dat isoleren de eerste stap is. Wil je als Bloemendaler ook beginnen met isoleren en weet je niet hoe? Of was je al begonnen en wil je begeleiding bij het vervolg? Maak een afspraak met een energiecoach va De Energieke Burger. Die kijkt welke maatregelen bij jouw woning passen. Alle diensten zijn onafhankelijk en gratis! (al blijven vrijwillige giften bijzonder welkom!)