Nico Lommerse van De Energieke Burger had mij al eerder gevraagd ook energiecoach te worden omdat hij als achterbuurman de verduurzaming van onze jaren zestig woning in de periode van 2016-2017 nauwlettend heeft kunnen volgen en erg enthousiast is over het eindresultaat.

Omdat ik eind vorig jaar met vroegpensioen kon gaan en toch nog graag mijn kennis als bouwkundige met anderen wil delen, leek het mij dat die rol van energiecoach als het ware “op mijn lijf geschreven is”. Ik heb een brede interesse voor energiebesparing, verduurzaming en verbetering van het binnenklimaat. In mijn werkzame periode heb ik daarin al veel in mogen realiseren.

Het is niet alleen vanuit de klimaatdoelstellingen van belang dat we verduurzamen. Zeker nu de energieprijzen enorm zijn gestegen en nog verder zullen stijgen, kan het om financiële redenen ook voor bewoners een “drive” zijn om te gaan verduurzamen. Als daarmee tegelijkertijd het wooncomfort kan worden verbeterd en de investeringskosten op redelijke termijn zijn terug te verdienen, zie ik geen reden om stil te blijven zitten.

Zelf woon ik met mijn vrouw in een ruime woning die nu volledig is geïsoleerd, voorzien is van vloerverwarming, zonnepanelen en een hybride warmtepomp. In de avonduren gebruiken we in de koudere periode een houtkachel, maar eigenlijk alleen voor de sfeer. De energiekosten zijn voor de periode 2022-2025 (schrik niet) netto € 26,00 per maand en zie het als een uitdaging/sport om zelfs dat nog te verlagen. Het is in de woonruimten het gehele jaar “24/7“ circa 20,5 graden met gemiddeld relatieve vochtigheidsgraad tussen de 40 en 60%.

Als energiecoach ga ik dan ook graag in gesprek met bewoners om samen te kijken op welke wijze de woning kan worden verduurzaamd waarmee de energierekening omlaag kan en wij een bijdrage kunnen leveren aan de klimaatdoelstellingen. Vergeet hierbij vooral niet dat het wooncomfort vaak aanzienlijk kan worden verbeterd.

Tijdens het gesprek met de bewoners laat ik graag zien op welke wijze zij met kleine en grote stappen het energieverbruik kunnen verlagen. Bewoners kunnen ook in het gesprek aangeven welke gebreken zich aan de woning voordoen welke wellicht met de voorgenomen energiebesparende maatregelen tegelijkertijd aangepakt en kunnen worden.

Wat mij betreft zie ik onze missie als Energieke Burger telkens als een uitdaging, temeer het al geruime tijd 5 over 12 is als het om klimaatverandering gaat.

Foto-impressie van de renovatie en verduurzaming van onze woning in Bennebroek:

De compilatie laat zien hoe ons huis in 2016-2017 gerenoveerd is, dat wil zeggen:
Dak, gevel en vloerisolatie toegepast, oude luchtverwarming eruit en vloerverwarming erin waarop een hybride warmte pomp is aangesloten.
De foto waar ik zelf op sta, laat de technische ruimte in het souterrain zien met links een gedeelte van de warmtepomp met rechts daarvan de mechanische ventilatie met warmte terug win, de verdeelkast en de SMA inverteer waarop 19 zonnepanelen zijn aangesloten.