Onlangs zijn de energiecoaches van De Energieke Burger op bezoek geweest in het Experience Center van Remeha aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem en daar ontvangen door de initiatiefnemer, de heer Reijnders. Het gebouw geeft een mooi inzicht in hoe een oud gebouw kan worden geïsoleerd. Ook is er informatie over zonne-energie, en (hybride) warmtepompen te krijgen. Dit zijn elektrische pompen die de cv ketel geheel of gedeeltelijk moeten vervangen.

“Een erg interessant bezoek”, zegt energiecoach Jos Kooijman na afloop. “Vooral omdat je de pompen in werking kan zien en vooral horen. Het geluid is altijd een discussiepunt. We hebben gezien hoe het met slimme schakelingen mogelijk is om de geluidsproductie aanzienlijk te verminderen”.

Het gebouw aan de Gedempte Oude Gracht 24 is van monumentale waarde, en dus is de gemeente erg kritisch op de kwaliteit het isoleren en het buitenaanzicht van het gebouw. Vochtdoorslag in isolatiematerialen zou funest zijn, niet alleen voor het gebouw maar ook voor de isolatiewaarde. Er werden twee jaar geleden aan de binnenwanden in het pand vier lagen folie aangebracht met loze tussenruimtes (zie foto). Het geheel is afgetimmerd met gipsplaten en de totale dikte is zo’n 6 centimeter. De isolatiewaarde is goed.

Inmiddels zijn er ook andere isolatieplaten met reflectiefolie op de markt, die ook van 6 cm dikte zijn, zogeheten PIF platen. De RD waarde is 3.52 m²K/W , vergelijkbaar met de waarde die wordt bereikt na het vullen van een 12 cm brede spouwmuur.

Het gebouw, dat drie woningen en een winkel omvat, wordt nu verwarmd met elektrische warmtepompen. Voor de isolatiemaatregelen was het gasverbruik 4500 m3 per jaar. Alleen bij erge koude springt de cv ketel bij. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepompen is 14.000 kWh per jaar, en dat dus voor vier afzonderlijke gebruiksruimten. Die betalen met huidige tarieven elk dus nog geen 50 euro per maand.

In het Experience Center wordt ook aangegeven wanneer je huis geschikt is voor een hybride warmtepomp of een all electric warmtepomp.
Zeer veel bezoekers aan het center besluiten tot aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Het center heeft werkt met zelf opgeleide installateurs. Het is wel zo dat de levertijd van een warmtepomp inmiddels is opgelopen van 3-4 weken vorig jaar naar een half jaar tot een jaar.

Tip: je kunt op de website van het center niet alleen een afspraak maken voor een bezoek, maar ook
laten berekenen wat je nieuwe kosten voor gas en stroom zijn bij aanschaf van een hybride pomp. (pas wel vooraf op de site de gegevens van je huidig verbruik handmatig aan, de vooraf opgegeven cijfers kloppen nl niet altijd).