Na lang wikken en wegen heeft de regering toch besloten een prijsplafond in te stellen voor energie. Dat betekent dat huishoudens de eerste 1200 m3 gas voor de prijs van 1,50 euro per kuub krijgen (in plaats van de huidige ca 3,50 euro), en de stroomprijs  tot 2400 kilowattuur bedraagt 70 cent per kWh (is nu ca 85 cent). Stijgen de energieprijzen verder, dan neemt de overheid dat verschil voor haar rekening. Een en ander is bekend gemaakt op Prinsjesdag.

Er moeten nog details worden uitgewerkt. Zo is nog niet duidelijk of mensen met een hoge stroomrekening vanwege een warmtepomp compensatie krijgen. Ook is nog niet bekend wat het voor VvE’s gaat betekenen  waarbij al het gas via één centrale gasaansluiting binnenkomt.

Sociale minima krijgen in 2023  alsnog een toeslag van 1300 euro. Op de website Iasz staat hoe inwoners van Bloemendaal en Heemstede de toeslag over 2022 kunnen aanvragen. Aangekondigd is dat minima ook dit najaar al een deel van de toegezegde toeslag in 2023 kunnen aanvragen.

Wilt u hulp bij het bepalen welke maatregelen u in uw huis kunt nemen om gas- en stroomverbruik zo laag ogelijk te krijgen, maak dan een (gratis) afspraak met een energiecoach van De Energieke Burger. (voor inwoners van de gemeente Bloemendaal)