Er komt een prijsplafond voor energie, de rente op een lening bij het Nationaal Warmtefonds wordt geschrapt. En zo zijn er tal van nieuwtjes momenteel over ons heen buitelen aan de vooravond van het stookseizoen. Veel huishoudens gaan dit met grote onzekerheden tegemoet. Met als centrale vraag waarschijnlijk voor de meesten onder ons: hoe blijven we onder het 1200 m3 gasprijsplafond? De Energieke Burger zat wat tips en links op een rij.

Om zelf snel inzicht te hebben in je actuele energiesituatie (stroom- en gasverbruik, teruglevering stroom) is er een handig apparaatje. Deze P1 meter werkt, via wifi, met alle slimme meters. Zo kun je bv meten hoeveel gas wordt gebruikt tijdens een douche. De prijs is nog geen 30 euro.

Verder kun je gas besparen door de temperatuur van de cv-ketel te verlagen van de fabrieksinstelling 80 naar een zuinigere 60 graden C. Instructiefilmpjes per cv-ketelmerk staan op de website zetmop60.nl. Het stappenplan is daar ook als pdf te downloaden.

Op onze eigen Energieke Burger-website staat een overzicht van eenvoudige maatregelen die je in huis kunt nemen. Wellicht staan er toch wat ‘o ja! -tips’ bij.
Wil je maatadvies, maak dan een afspraak met een energiecoach aan huis (Bloemendaal).

0% rente lening
Huishoudens met een gezamenlijk jaarinkomen tot 45.014 euro hoeven vanaf 1 november 2022 geen rente meer te betalen over een lening die ze afsluiten via het Warmtefonds van de overheid. Dat gaat dan om een lening om het koophuis te verduurzamen.

Warmtepomp
Ongetwijfeld volgt er spoedig meer nieuws over het prijsplafond. Welke ‘oude’ prijzen voor gas en stroom gaan er daadwerkelijk worden gehanteerd? We moeten het afwachten.
Wat betekent het voor de eigenaren van warmtepompen? Die blijven immers ruim onder het gasplafond, maar hun stroomrekening in de meeste gevallen zeker niet. In het AvroTros tvprogramma Radar van 26 september 2022 zijn diverse verhalen over gevolgen van het plafond te horen.

(foto: Milieucentraal.nl)