De overheid heeft gisteren dan eindelijk duidelijkheid verschaft over de data achter het prijsplafond. En daarmee voor velen de zorgen over de energierekening flink verminderd. In november en december krijgen alle huishoudens een tegemoetkoming van 190 euro, in de vorm van korting op de energierekening. Vanaf 1 januari 2023 betaal je 1,45 euro per kubieke meter gas voor de eerste 1200 kubieke meter gas die je verbruikt. Voor het gas daarbovenop geldt de veel hogere en snel veranderende marktprijs. Elektriciteit: je betaalt 40 cent per kilowattuur voor de eerste 2900 kilowattuur. Ga je daar overheen dan geldt ook hier de marktprijs.

In deze opzet blijft het dus lonend om ondertussen je huis te isoleren, kort te douchen, de verwarming lager te zetten en de lichten uit te doen als je die niet nodig hebt. De Energieke Burger kan je helpen bij de plannen die je hebt. En lees ook de bespaartips die energiecoaches Nico en Tom op een rijtje hebben gezet.