Energiecoach Nico is al een tijdlang gebruiker van de Slimmemeterportal. Een website die de gegevens uit je slimme energiemeter haalt en die dan grafisch vormgeeft. Geeft in een klap groot inzicht in hoe je energie in huis verbruikt. Een handige tool die vorig jaar ook door de Consumentenbond van harte werd aanbevolen.

Nico is er enthousiast over: “Ik heb (uiteraard) zelf al de nodige besparingsmaatregelen thuis uitgevoerd. In dat slimmemeterportal kan ik precies zien wat ik per maand/dag en zelfs uur verbruik aan energie. Ik merk dat het me aanzet om nog meer dingen te bedenken om energie te besparen.”

“Ooit ben ik begonnen met het aanschaffen van LED lampen. Voor mijn gevoel werd dit niet zo zichtbaar in het dagelijkse gebruik. Tot ik de website Slimmemeterportal ontdekte. Inschrijven is gratis. Er is ook een betaalde versie (1,50 euro per maand) en dan worden de gegevens in een app bijgehouden en langer vastgehouden. Hier wordt grafisch weergegeven, wat de verbruiken zijn voor stroom en gas. Tevens staat de dag/uur temperatuur grafiek in deze website. Dan kan je later ook nog zien, of het een koude of een warme dag was. De gegevens worden overigens met 1 dag vertraging getoond, niet real time.”

Energie besparing sluimerverbruik:  

“Bovendien kun je je sluimerverbruik zien. Sluimerverbruik is het verbruik wat ‘s nachts tussen 2 en 5 uur wordt verbruikt en dan uitgerekend voor de gehele dag. De website gaat er van uit, dat er dan geen extra stroom wordt gebruikt door lampen, koken, verwarmen. Doel is om onder de 100 Watt per uur uit te komen voor een standaard 2/4 persoons huishouden. Als het sluimerverbruik hoger is, dan moet je op zoek gaan naar grootverbruikers, die 24/7 aanstaan. Door hier op te besparen, bespaar je voor elke Watt, 6 euro per jaar. Met andere woorden: een apparaat dat 10 Watt zuiniger is, bespaart 60 euro per jaar bij stroomprijs van 75 ct / kWh.”

“In de bovenste maand-grafiek is het sluimerverbruik visueel gemaakt door een grijze achtergrond.(In periode 17-25 september stond er ‘s nachts een lamp aan van 80 Watt)

In de onderste dag-grafiek staat het sluimerverbruik op 198 Watt. Er is werk aan de winkel dus.”