Je hebt warmtepompen en warmtepompen. Maar pomp van Wiebe Anema en Nel Boerman in Bennebroek is toch nog tamelijk uitzonderlijk: een volledig elektrische, inclusief boiler. Gevoed door twaalf zonnepanelen én zes PVT-panelen. Samen zijn ze bron voor de warmtepomp, die warmte in huis levert plus warm tapwater. Het hele zaakje staat in een kast, op de overloop op de eerste verdieping. Precies pas.

Toen Wiebe en Nel samen de woning aan de fraaie Van Verschuer Brantslaan in 2020 kochten, waren hun doelen ambitieus: helemaal van gas, elektra en water af. Off grid zoals dat ook wel heet.

Er kwam een deskundige over de vloer, die niet veel hoop gaf. Met twaalf zonnepanelen en flink wat isolatiemaatregelen zou hij op 35.000 euro investering komen inclusief subsidie. “Precies het bedrag dat Urgenda noemde voor het volledig energieneutraal maken van je woning. Toevallig? En het slechte nieuws was ook nog dat we ondanks dat bedrag niet de nul op de meter zouden bereiken. Ik legde me daar niet bij neer en ben zelf flink op onderzoek uitgegaan”. Nel: “Ja Wiebe onderzoekt alles. En wat er te vinden is, hij vindt het.”

PVT-warmtepomppanelen
Ook kwamen ze in contact met energiecoach Nico. Die vertelde hen over de mogelijkheid van de combinatie van warmtepomp en boiler, met  PVT- warmtepomppanelen. Er is geen grondboring nodig en ook geen buiten unit. Daar kozen ze uiteindelijk voor, en kon in elk geval het gas worden afgesloten. Het verbruik daarvan lag tot dan op 1200 m3 per jaar.

‘Accu’s nog te duur’
Elektra afsluiten is vooralsnog toekomstmuziek. Anema: “Het hangt vooral af van welk soort winter we gaan krijgen. Wat zonnepanelen betreft zitten we goed. We hebben afgelopen jaar tot nu toe 2600 kWh meer teruggegeven aan het net dan zelf verbruikt. Als je dat overschot in een accu zou kunnen stoppen zouden we de winter waarschijnlijk wel door komen. Maar die hebben we niet, is momenteel nog veel te duur.”

Al met al hebben ze toch zo’n 35.000 euro inclusief overheidssubsidies geïnvesteerd, in met name de apparatuur. Het platte dak was overigens al voldoende geïsoleerd en zo ook de vloer.
Wiebe en Nel, beiden 70plussers, doen de investeringen in hun huis ‘voor het milieu, om zo dicht mogelijk bij de natuur te kunnen komen’. “Ook al verdienen we het geld niet terug – al lijkt de terugverdientijd nu snel korter te worden gezien de plotselinge prijsstijgingen van energie – we vinden het toch de moeite waard om iets goeds te doen voor de wereld. Duurzaamheidsbewustzijn, dat hebben we eigenlijk al ons leven lang. ”