Bloemendaler Cees Brummelkamp vertelt over genomen maatregelen die zijn jaren 30-woning flink hebben verduurzaamd, waardoor het energielabel is verbeterd van E/F naar label B.

“Deze twee onder een kapwoning is sinds 2004 in ons bezit. Sinds mijn pensioen, en het definitieve besluit om in Bloemendaal te blijven wonen hebben we verdere stappen gezet om onze woning energiezuiniger te maken.

Bij aankoop in 2004 was het huis al voorzien van dakisolatie en dubbel glas op zolder. Ook was er sinds 2001 een zonnecollectorsysteem voor het verwarmen van tapwater in de cv-installatie.
Toen wij er in trokken hebben wij ook op de andere verdiepingen dubbel glas laten plaatsen.

Na mijn laatste periode buitenland en terugkeer in 2018 naar Bloemendaal besloten we een stappenplan te maken om het huis verder energiezuinig te maken. Als eerste hebben we de 20 jaar oude cv-ketel vervangen, en weer laten aansluiten op het zonnecollectorsysteem.  Een hybride warmtepomp zat er nog niet in. We hebben de zogeheten 60 graden cv-test gedaan, maar daar bleek ons huis nog niet voldoende mee te kunnen worden verwarmd.

10 zonnepanelen
Het jaar erop hebben we de spouwmuren laten isoleren met HR++ minerale glaswol (R-waarde 2). Eind 2020 besloten we ook zonnepanelen te nemen, om het stroomverbruik verder te reduceren. In totaal zijn 10 panelen inclusief micro omvormers geplaatst: 4 stuks op de oost-dakkant, en 6 op zuid. Het totaal opwekvermogen is ruim 3400 kWh.

Als laatste grote stap in het verduurzamingstraject is in maart 2021 de vloer aangepakt.  Zowel bodemfolie (vanwege vocht in de kruipruimte) als vloerisolatie onder de houten parketvloer van woon- en eetkamer werd aangebracht. De isolatie bestond uit thermokussens met 3 luchtkamers en een reflectiedeken, waardoor een totale isolatiewaarde van ruim R 5.2 wordt behaald.

Tot slot hebben we folie geplaatst achter de radiatoren beneden en boven, hebben we ventilatoren onder de radiatoren in de woonkamer aangebracht, én de aanvoertemperatuur van de cv-ketel nu dan toch kunnen verlagen, van 80 naar 70 graden.

Afwegingen maken
In 2022 heb ik een prettig gesprek gehad met een energiecoach van De Energieke Burger, waarin de maatregelen die we hebben genomen tegen het licht werden gehouden. De conclusie was dat die allemaal prima passen bij dit huis. De huidige typen hybride warmtepompen zouden inderdaad niet afdoende werken in dit huis. Een lucht-lucht warmtepomp, ofwel inverter, zou een alternatief kunnen zijn, maar gezien de recente investering van een cv-ketel is dat niet direct voor de hand liggend. De suggestie om het gasfornuis te vervangen door een inductieplaat heb ik bekeken en doorgerekend, maar kom tot de conclusie dat de investering niet snel zal opwegen tegen de gasbesparing.

37% minder gas, 77% minder stroomverbruik
De gemeten besparing die al deze maatregelen hebben opgeleverd zijn over de periode 2019 – 2022 respectievelijk 37% minder gas en 77% minder stroom verbruik.

In 2020 werd al het energielabel C toegekend, dat is overigens tien jaar geldig. Maar daarna zijn dus de zonnepanelen geïnstalleerd en de vloeren geïsoleerd. Analisten stellen dat daarmee energielabel B is bereikt, maar het is dus nog niet officieel”.

(foto: dronefoto van de woning)