Op 1 januari 2022 ging het nieuwe energiecontract van een Aerdenhoutse eigenaar van een semivrijstaand huis in. Het nieuwe termijnbedrag was flink schrikken: rond de 1000 euro, op basis van een verbruik van 2800 m3 gas en 14000 kWh elektriciteit. Het betekende een ruime verdubbeling van het oude bedrag. Na snelle, rigoureuze, maatregelen en inwinnen van advies van De Energieke Burger kon de schade uiteindelijk worden beperkt. Het bedrag zakte maar liefst naar 120 euro per maand.

Het huis in kwestie is gebouwd in 1974, en is na aankoop in 2010 grondig gerenoveerd en verduurzaamd. Alle ramen zijn nu HR++ en het dak is geïsoleerd. Het semivrijstaande huis is met 450 m2 flink groot, en het aparte woon- en werkgedeelte worden verwarmd met twee eigen cv-ketels.  Vanwege de hoge stand van het grondwater heeft lange tijd een grondwaterpomp dag en nacht moeten draaien. Dat zorgde voor het forse elektriciteitsverbruik.

Drainageprobleem
Toen het nieuws over het nieuwe maandbedrag binnenkwam nam de familie drastische maatregelen. Ze zetten één cv-ketel voor het kantoorgedeelte uit en ook de grondwaterpomp werd stilgezet.  Het drainageprobleem was al verholpen, doordat de fundering was geïnjecteerd met een beschermende laag. Verder werden zowel buitenverlichting als wasdroger uitgeschakeld.

Het vermogen van de overgebleven cv-ketel werd teruggeschroefd naar 50% en de maximum watertemperatuur op 50 graden gezet. Er werd een inzethoutkachel aangeschaft voor de koude winteravonden en het thermostaat staat standaard op 17 graden.  Na deze maatregelen werd het termijnbedrag van €1000 gehalveerd. Het energieverbruik in 2022 was gereduceerd tot 1083 m3 gas en 5800 kWh elektra.

Geruststelling

Ook maakte de familie een afspraak met een energiecoach van De Energieke Burger. “Wijzelf hebben geen kennis van zaken als isolatie en dingen die je kunt doen in huis, en nu kregen we goed inzicht. Zo blijken we geen gevel te hebben die we kunnen isoleren, want we hebben beneden vrijwel overal glas. En dat is al van  HR++ kwaliteit.  Verdere isolatie is eigenlijk niet mogelijk. Te weten waar je staat en hoever je bent vonden we al een hele geruststelling”.

22 Zonnepanelen

“Op aanraden van de coach hebben we zonnepanelen laten installeren, 22 stuks. Toen dat was gebeurd zijn we het gesprek met de energieleverancier aangegaan, en lukte het uiteindelijk hen te overtuigen om ons maandbedrag flink te verlagen, naar nu 120 euro per maand.”

De Aerdenhoutse familie is erg goed te spreken over de begeleiding door de energiecoach. “Na het eerste bezoek door een vrijwilliger uit je eigen omgeving met technische kennis wordt een rapport opgemaakt van de bevindingen, dan kun je kijken of alles klopt wat er staat vervolgens krijg je een dossier en stappenplan welke acties je kunt uitvoeren gericht op je eigen huis”.