Het energieverbruik in de Bloemendaalse huishoudens ligt fiks boven het landelijk gemiddelde. Landelijk verbruikte een huishouden vorig jaar gemiddeld 1120 m3 gas, in Bloemendaal was dat 2310 m3. Er is dus heel wat verduurzaamheidswinst in de gemeente te behalen, zo hoorden de aanwezigen eind mei in het Trefpunt in Bennebroek. Het was de zevende bewonersavond die de gemeente organiseerde met als thema ‘de warmtepomp’. De Energieke Burger vertelde wat de energiecoaches heel praktisch voor de woningeigenaren kunnen betekenen. Diverse aanwezigen schreven zich in voor een afspraak met een energiecoach aan huis (foto).

De (hybride) warmtepomp is door de gemeente aangewezen als voorlopig beste oplossing om in een woning minder gas te verbruiken. Plannen om hele wijken van het gas af te halen heeft Bloemendaal namelijk niet. Een warmtepomp  heeft een hoog rendement en is vier keer efficiënter van de cv-ketel. Hoe de pomp werkt werd uitgelegd door een vertegenwoordiger van de firma Remeha.
Er hangt wel een prijskaartje aan een warmtepomp, een hybride pomp (die op erg koude dagen samenwerkt met de cv-ketel) kost nu tussen de 4700 en 7000 euro. De subsidie die het Rijk verschaft is rond de 2300 euro. En die is niet zomaar ‘binnen’ (zie onderin).

De Energieke Burger
De allerbeste besparing is: je energieverbruik zoveel mogelijk omlaag te brengen, betoogde Tonny Klink, voorzitter van De Energieke Burger in het Trefpunt. Isoleer waar mogelijk, voordat je aan een warmtepomp denkt. Een energiecoach is erop getraind te zien welke mogelijkheden een woning heeft. De coach heeft ook apparatuur om in een spouwmuur te kijken, of een warmtescan te doen. Alle bevindingen en gegevens van de woning  kunnen in een zogeheten Hoomdossier worden ingevuld zodat alles inzichtelijk wordt en:  bekend wordt wat de beste investering voor het hoogste rendement in dat  betreffende huis is.
In de pauze maakte diverse aanwezigen een afspraak voor een (gratis) huisbezoek van een energiecoach.
(afspraak maken? klik hier)

De bewonersbijeenkomst werd door ongeveer veertig Bennebroekers uit Bloemhof en de wijk ten noorden van de Zwarteweg bezocht.

Subsidie-aanvraagperikelen
De aanvraag van een subsidie voor een warmtepomp en andere verduurzamingsmaatregelen gaat bepaald niet van een leien dakje. Eind mei maakte de Vereniging Eigen Huis bekend dat een derde van de aanvragers voortijdig afhaakt. De ISDE subsidie procedure is ingewikkeld. Het meldpunt dat de vereniging opende had in korte tijd 700 meldingen binnen.
VEH pleit ervoor dat subsidie niet achteraf, maar vooraf kan worden aangevraagd.