Opeens op een dag procenten minder zonnestroom kunnen terugleveren aan het net. Dat kan helaas voorkomen op zonnige dagen in combinatie met een op dat moment laag elektriciteitsverbruik. In sommige buurten kan het elektriciteitsnet dan een piek in teruglevering niet aan en wordt de teruglevering van zonnepanelen stopgezet. Of er in jouw buurt (in de gemeente Bloemendaal)  problemen zijn is eenvoudig te zien bij de postcode check van Liander.

Het kan helpen door juist op zo’n zonnige dag de (af)wasmachine te laten draaien en de elektrische auto op te laden.
Liander roept mensen die problemen ervaren op dit te melden.

Het bedrijf kan de problemen in zo’n buurt oplossen door in het onder meer elektriciteitshuisje een zwaardere transformator te plaatsen. Maar inmiddels is bekend dat niet alle problemen lokaal zijn op te lossen. Het landelijke netwerk kampt met krapte, mede door de steeds toenemende vraag naar elektriciteit.

De netbeheerder is overigens niet verplicht schade te vergoeden aan de zonnepanelenbezitter die minder kan terugleveren, zo heeft de Geschillencommissie in 2021 geoordeeld.