Acht coaches van De Energieke Burger, onder wie twee in opleiding, togen begin deze maand op een gure zondag naar Leimuiden voor wat een interessant teamuitje zou worden.
De eigenaar van een woning en een kampeerboerderij in Leimuiden had advies gevraagd over de verduurzaming van woonhuis en het sanitair gebouw, dat samen heel wat gas verbruikt. Het werd een uitdagend aantal uren. Voor zowel coaches als de eigenaar. De situatie was tamelijk complex, met oude cv-ketels en vloerverwarming en nieuwere airco en zonnepanelen.

Na de bezichtiging gingen de coaches druk aan het rekenen en overleggen. In de groep, onder wie ook nieuwe mensen, blijkt heel wat verschillende expertise te zitten. Iemand bleek veel specifieke kennis van zonneboilers te hebben, en ander financieel heel onderlegd en kon heel goed met de klant hierover in gesprek. “Het was heel fijn om eens met een grotere groep naar een casus te kunnen kijken”, aldus coach Nico die het teamuitje op touw had gezet. “Je leert de kwaliteiten van elke coach nog beter kennen, en ziet dat je elkaars kennis ook echt nodig hebt als je als coach klanten bezoekt. Maar bovendien is het ook heel gezellig allemaal.”

Eigenaar Aad Straathof kon zich goed vinden in de bevindingen en aanbevelingen van het team coaches. Vooraf had hij nogal wat twijfels en vragen over zaken als: hoe zit het met terugverdientijden, wat doen de prijzen van de fossiele energie, hoe  beschikbaar en bedrijfszeker zijn al die materialen?
“Los van de vraag of ik de wereld wil redden met nemen van duurzame maatregelen, werd al snel duidelijk dat vervangen van beide gedateerde cv ketels het beste is om meteen te doen. Die moderne dingen zijn sneller en efficiënter, het verbruik wordt direct goedkoper. Verder heb ik als inzicht gekregen om meer te gaan doen met de elektriciteit afkomstig van de 250 zonnepanelen op het dak. Ik heb al twee airco’s, die in principe bedoeld waren het huis te koelen. Maar ik heb besloten de woonruimte nu voor de eerste 14 graden via de nieuwe zuiniger cv te verwarmen en de graden daar bovenop met de airco. Dat kan heel makkelijk en snel op afstand met een app. Zoals het er naar uitziet ga ik met  de nieuwe ketels en inzet van airco zeker 2500 kuub gas per jaar besparen.”
Verder heb ik nu besloten om een deel van mijn woning als B & B te verhuren en na vijf jaar, als er genoeg inkomsten zijn, dat geld te investeren in het volledig toekomstbestendig maken van de woning. Al met al heb ik mooie inzichten opgedaan aan dit coachbezoek, en ga woorden zeker omzetten in daden”, aldus Ad Straathof