Lange tijd twijfelde ze of ze zou investeren in duurzame stappen in haar woning in Vogelenzang. Op haar leeftijd die ongeplande kosten maken? Contact met coach Jos van de Energieke Burger was er al wel, maar verschuilen leek toch even de beste optie. Maar de cv ketel was 23 jaar oud. Hoewel die nog deed als een zonnetje, wilde zij het toch voor zijn dat die het zou begeven. Bovendien schoot de gasprijs ineens omhoog. Dan toch maar aan de hybride warmtepomp?

Toen Jos weer contact legde, was de beslissing gemaakt. Lidy Stoelinga zei ja, een hybride pomp, die op gemiddelde winterdagen vooral op elektriciteit draait en dus een enorme gasbesparing oplevert. Haar tussenwoning uit 1986 was voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Voor Jos een aanleiding om juist dat systeem te gaan gebruiken in combinatie met een ventilatiewarmtepomp. Technisch verhaal kort: deze pomp haalt energie uit de afgezogen warme lucht en gebruikt die voor de centrale verwarming. Een buitenunit is er niet.

De ventilatiepomp draait nu zo’n twee maanden. Wennen moest Lidy Stoelinga wel. Vroeger was de kamer binnen een half uur comfortabel warm, nu duurt het veel langer: de temperatuur stijgt zo’n graad per uur. Harde verbruikscijfers zijn er nog niet voldoende, maar zeker is dat het gasverbruik (voorheen zo’n 1500 kuub per jaar) flink zal dalen.

De aanloop naar de ventilatiepomp was er een met hobbels. Als eerste legde ze contact met haar energieleverancier Eneco. Maar die meldde dat het ventilatiesysteem niet kon worden gebruikt, omdat zij ook een open haard heeft, overigens met een apart kanaal. Ook als die nooit meer wordt gebruikt? Nee, Eneco wilde er niet aan. Een andere leverancier, een klein bedrijf met korte communicatielijnen, zag er geen enkel probleem in. Met hen is zij in zee gegaan. Buiten dat de installatie een dag extra duurde, omdat eerst het rookkanaal vrij moest worden gemaakt van een stapel oude nesten van kauwen, liep het proces verder prima. Met hulp van Jos kon ze de subsidieaanvraag afhandelen, goed voor 2250 euro. De kosten voor de ventilatiepomp waren 4045 euro.
Ook zijn er zonnepanelen geplaatst en kookt zij op inductie.
Het huis is verder matig geïsoleerd. Er zou nog winst te behalen zijn met beter vensterglas en vloerisolatie. Zeker ook voor het comfortabele gevoel.

Ze kijkt met gemengde gevoelens terug op het proces: “Ja, het was voor mij moeizaam. Maar Jos heeft me er echt fantastisch geholpen. Soms zag ik het niet meer zitten, er waren heel wat beren op de weg, maar altijd sleepte hij me naar de volgende stap. Ik had hem echt nodig als ondersteuner. Maar als ik nu op zolder die hele installatie zie staan, dan ben ik best trots!”.

Lees ook het artikel over de ventilatiewarmtepomp op de website Milieucentraal