We hebben de aanvullende duurzame maatregelen in de eerste plaats vanwege het comfort gedaan. En dat is enorm toegenomen, daar zijn mijn vrouw en ik heel blij mee”, vertelt Diederik Tak Labrijn in de zonnige erker van de woonkamer in Aerdenhout. Eerder al was hij aan de slag gegaan met kierdichting, radiatorfolie, een isolerend gordijn in het trapgat richting bovenste verdieping, en vervanging van de meeste verlichting door led. In 2022 volgde isolatie onder de vloer van de woonkamer.

Omdat hij wilde weten wat er nog meer mogelijk was zocht hij hulp van een energiecoach van De Energieke Burger. “Vooral omdat ik wist dat deze ook warmtescans uitvoert. Dat maakt de situatie van je huis erg inzichtelijk”. Uit de gesprekken met de coach kwam naar voren dat het vervangen van alle ramen van het oude dubbelglas door HR++ glas op de benedenverdieping wel eens een flinke energiebesparing kon opleveren. Aldus geschiedde. Zowel in gevoel van comfort als in de tabellen van elektra- en gasverbruik die hij al sinds 2015 maandelijks bijhoudt is de daling zichtbaar: van rond 3000 m3 gas in 2015, naar 2000 eind 2023.

‘Kosten vielen erg mee’
Aanpakken van vloeren en glas had dus zijn effect. De heer Tak Labrijn: “Ik ben er heel blij mee, en overigens, zonder het gesprek met de coach was ik zelf nooit op het idee gekomen al het glas te vervangen. Bovendien vielen de kosten me heel erg mee. Nog geen 5000 euro, en daar ging nog subsidie vanaf”
De coach had nog meer suggesties voor de verduurzaming van de woning, een hoekhuis uit 1924 met fraaie hoge plafonds. Inspectie van de spouwmuur isolatie bijvoorbeeld. Er was ooit isolatie aangebracht maar  de status ervan was onbekend. Bij controle bleek deze echter in goede staat en behoefde niet te worden aangevuld.

Toepassing van zonnepanelen was een ander verhaal. Het puntdak biedt te weinig ruimte. Wel zouden er flink wat panelen op de grote schuur in de achtertuin passen. Die heeft een fraai en pas gerenoveerd pannendak, goed zichtbaar vanuit de achterkamer. En dat fraaie karakter van de statige schuur, dat wil het echtpaar liever houden zoals het is. Zo ook de en suitedeuren in de woonkamer. Die zijn niet alleen sfeervol, maar hebben bovendien als voordeel dat de aangenaam aanvoelende voorkamer op het zuiden gescheiden blijft van de altijd wat koudere achterzijde op de noordkant.

Nieuwe apparaten
Energie besparen kan ook op andere manieren.Zo lieten de maandtabellen in de computer zien dat met name de installatie van een nieuw ketel in 2021, maar verder ook het vervangen van de wasmachine en droger, en verlichting  door led, zich erg loont. De afgelopen paar jaar zakte het elektriciteitsverbruik met zo’n 1000 KwH op jaarbasis. De nieuwe vriezer gaat straks, naar verwachting, nog meer besparen.

Tip voor de subsidieaanvraag
Tot slot heeft Diederik Tak Labrijn nog een tip voor mensen die subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. Die procedure is nog best een klus vond hij, en bovendien werd hij ook nog eens onaangenaam verrast toen bleek dat je foto’s moest meesturen van de gekste details, zoals etiketten op de verpakking van het isolatiemateriaal voor de vloeren en het HR++ glas. En dat is lastig als de maatregelen al langer geleden zijn uitgevoerd.
“Dus, als je subsidie wil aanvragen, lees dan vóór je maatregelen laat uitvoeren eerst precies welke foto’s en andere gegevens je later allemaal moet aanleveren”.