Het verduurzamingsproces in huis ging niet bepaald zonder slag of stoot in Overveen. Maar met de grote klussen nu achter de rug, zijn Marjan en Ramon Kragtwijk er heel blij mee. Waar zij het meest tevreden over zijn? De vloerverwarming. Ramon: “Het is zo heerlijk om in de winter op blote voeten beneden komen en overal voelt het lekker warm. Maar de grootste fan zijn misschien wel onze katten. Ze liggen nu altijd languit over de vloer. We zeggen wel eens tegen elkaar: hadden we dit maar tien jaar eerder gedaan”.

Zonnepanelen hadden ze al, op het dak van hun tussenwoning uit 1925 in Overveen, en ook de ramen waren vervangen door HR++ glas. Op een avond georganiseerd door de gemeente Bloemendaal kwamen ze in contact met De Energieke Burger en maakten een afspraak met een coach. Het aanpakken van de vloer had hoge prioriteit. De houten vloerbalken waren aangetast door een zwam.

Ramon: “We hadden een heel goed gesprek met coach Tom Houtkamp. Hij adviseerde om te gaan voor zowel schuim- als woonbeton, en om  vloerverwarming te laten aanleggen. Dit vanwege de zonnepanelen die er al lagen. Ook hield hij de offertes die we hadden aangevraagd tegen het licht. Zo gezegd zo gedaan. Een leverancier bracht vorig jaar het schuimbeton aan, maar zodra de busjes de hoek om waren zakte de vloer als een plumpudding in elkaar. Als een cake die je te vroeg uit de oven haalt. Grote schade, veel ellende. Uiteindelijk is het allemaal prima hersteld. Er werd een extra laag EPS beton gestort en al met al hebben we nu een super geïsoleerde vloer, in feite een betere situatie dan gepland. Maar wel veel stress gehad”.

Trillingsgeluid
Voor de verwarming van zowel de begane grond als de twee bovenverdiepingen is gekozen voor een hybride warmtepomp. Ook dit op advies van de coach. Die dacht ook mee, toen bleek dat de buitenunit van de pomp wel erg veel geluid maakte. Die staat op het dak van de opbouw, de slaapkamer. Marjan: “Dat geluid gaat echt onder je huid zitten. Ik dacht: dit hou ik niet vol”. Het bleek om trillingsgeluid te gaan, en het werd opgelost door onder de zogeheten ‘big foots’ van de unit extra trillings-isolatie te plaatsen. Nu is 75 procent van het geluid weg en: de nachtrust hersteld.

De rijksoverheid geeft standaard subsidie bij aanschaf van een warmtepomp. De gemeente Bloemendaal legde daar tijdelijk 250 euro bovenop. Ramon buigt zich voorover en zegt op zachtere toon: “en dat vind ik dus wel wat vreemd hè. Geld geven aan mensen die verduurzaming gewoon zelf kunnen betalen. Niet nodig. We hebben daarom die gemeentelijke subsidie overgemaakt aan De Energieke Burger. Die hebben zóveel tijd aan ons besteed”.

De besparingen na de genomen maatregelen zijn nu al merkbaar in huize Kragtwijk. De jaarafrekening is nog niet binnen, maar de eigen verbruiksapp geeft aan dat elke maand het verbruik lager is dan het jaar ervoor. Het elektriciteitsverbruik staat ongeveer gelijk aan wat er aan stroom wordt opgewekt. Het gasverbruik is flink omlaag gegaan: van 2.325 m3 in 2022 naar 1.570 m3 in 2023, en de eerste vijf maanden van dit jaar: 310 m3.

Uiteindelijk heel blij
Wat is er verder aan verduurzaming mogelijk? De spouwmuur is helaas te vervuild om verder geïsoleerd te kunnen worden. Aan de andere kant: het muuroppervlak is niet groot. Op het wensenlijstje staan nog: koken op inductie in plaats van gas. De kabels liggen al in het beton en ook de extra groepen zijn al in de meterkast aanwezig. En zodra een eigen batterij binnen bereik komt, kan de elektrische auto met die stroom worden opgeladen.
De hele operatie heeft zo’n 40.000 euro gekost, dat is alle kosten bij elkaar opgeteld. Dus ook de stukadoor die moest komen na het verwijderen van de oude verwarmingsonderdelen. “Het was inspannend en spannend, maar uiteindelijk zijn we heel blij. Niet in de laatste plaats vanwege het advies van energiecoach Tom. Hij heeft alles zeer overzichtelijk en objectief in kaart gebracht voor ons. Ik maak nu overal reclame voor De Energieke Burger. Ja, de halve straat heeft volgens mij al afspraken gemaakt met hen”, lacht Ramon.