Spouwmuren isoleren en ander ingrijpende duurzaamheidsmaatregelen aan buitenmuren en dak is weer mogelijk. Er is een tijdelijke oplossing gevonden voor de ‘vleermuizen-problematiek’. Woningeigenaren die een natuurvriendelijk isolatiebedrijf inschakelen kunnen isoleren zónder voorafgaand ecologisch onderzoek (dat vele duizenden euro’s kost) en zónder het aanvragen van een omgevingsvergunning. Dat hebben gezamenlijke ministeries en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG in mei afgesproken.

Een aantal maanden geleden verbood de Rijksoverheid het isoleren op plaatsen waar mogelijk vleermuizen of vogels zoals gierzwaluwen huisden. Tenzij met een uitgebreid vooronderzoek kon worden aangetoond dat de  spouw of het dak ‘natuurvrij’ was. Deze bescherming van de natuur botste hier met de belangrijke ambities van het (vorige) kabinet om zoveel mogelijk woningen te verduurzamen.

Nu is besloten maximaal 3 jaar volgens de lijn ‘natuurvriendelijk isoleren’ te werken. Intussen moeten gemeenten werken aan een soortenmanagementplan (smp). Zo’n plan is gericht op ontheffing voor een groter gebied in plaats van voor individuele woningen. De Provincie moet vervolgens die plannen goedkeuren. Er loopt nu een aanbesteding van Bloemendaal samen met andere gemeentes om een smp op te stellen, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Op de website natuurvriendelijkisoleren.nl (van de Provincie Utrecht, voorloper op dit onderwerp) staat een overzicht van bedrijven die natuurvriendelijk isoleren.